Heeft u een vraag? Mogelijk vindt u het antwoord hieronder. Staat uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op via het contactformulier.
Als je de toets succesvol hebt gemaakt, kun je direct je certificaat downloaden. Je kunt het certificaat ook later downloaden vanuit je account. Als je inlogt kom je op de webpagina 'Mijn overzicht'. Hier klik je op de knop met de tekst 'Certificaat downloaden' om je certificaat te downloaden.
De instructie en de toets bestaan uit verschillende vraagvormen. Dit zijn de volgende vraagvormen:
Meerkeuzevraag (Multiple Choice / MC)
Deze vraagvorm is een vraag waarbij de kandidaat één correct antwoord kiest uit een aantal verschillende antwoorden. Bij een meerkeuzevraag scoort een kandidaat 0 of 1 punten.
Meervoudige antwoordvraag (Multiple Response / MR)
Deze vraagvorm is een vraag waarbij de kandidaat één of meerdere correcte antwoorden kiest uit een aantal verschillende antwoorden. Er wordt niet aangegeven hoeveel antwoorden gegeven moeten worden. Elk correct antwoord scoort een deel van de maximale score en voor elk fout antwoord wordt een deel van de maximale score afgetrokken. Bij een meervoudige antwoordvraag scoort een kandidaat tussen de 0 en 1 punten. De minimale score is 0 punten: een negatieve score bij deze vraagvorm is niet mogelijk.
Poll
Deze vraagvorm is een vraag waarbij de kandidaat de beste optie kiest uit een aantal verschillende antwoorden. Deze vraagvorm is een bewustwordingsvraag en er is daarom geen correct antwoord. Na het geven van het antwoord wordt bij het resultaat inzichtelijk gemaakt hoeveel procent van de andere kandidaten ieder antwoord heeft gekozen. kandidaten.
Ja/Nee
Deze vraagvorm is een vraag die bestaat uit meerdere stellingen. Per stelling moet de kandidaat kiezen voor ‘Ja’ of ‘Nee’: Het vinkje staat voor ‘Ja’ en het kruisje staat voor ‘Nee’. Per stelling wordt er direct feedback gegeven op het gegeven antwoord.
Flipbook
Deze vraagvorm is een vraag waarbij geen antwoord wordt gegeven: de vraagvorm is uitsluitend bedoeld ter informatie. Er wordt een PDF-bestand getoond die de kandidaat kan lezen. Door middel van de knoppen onder het PDF-bestand kan de kandidaat door het document bladeren.
Hotspot
Deze vraagvorm is een vraag waarbij de kandidaat een afbeelding ziet met stippen. De kandidaat kan op deze stip klikken om meer informatie te krijgen over een onderdeel van de afbeelding of om antwoord te geven op de vraag.
Hotspot MR
Deze vraagvorm is een vraag waarbij de kandidaat een afbeelding ziet met stippen. De kandidaat kan op deze stippen klikken om meer informatie te krijgen over de onderdelen van de afbeelding of om meerdere antwoorden te geven op de vraag.
Dat verschilt per poort- of veiligheidsinstructie. De vervaldatum staat op je certificaat vermeld en wordt ook van tevoren gecommuniceerd. Zie hiervoor de informatie die je bij de instructie ziet staan.
Je volgt eerst de poort-of veiligheidsinstructie. Vervolgens krijg je de keuze uit 'Instructie herhalen' en 'Toets starten'. Je kunt de instructie zo vaak als je wilt herhalen. Wanneer je kiest voor de optie 'Toets starten', begin je aan de bijbehorende toets. Als je bent geslaagd voor de toets, krijg je een certificaat.
Als je als werkgever wilt weten of je medewerkers de poortinstructie hebben behaald, kun je je medewerkers vragen naar het behaalde certificaat, welke zij vanuit hun account kunnen downloaden. Digitaal kun je als werkgever alleen de poortinstructies inzien wanneer je de bedrijfsbeheerder van die bedrijfsomgeving bent. Dit is alleen mogelijk voor de GPI, maar niet voor de andere Explainsafe-omgevingen. Een andere mogelijkheid is door middel van een API-koppeling. Voor meer informatie hierover, neem dan contact met ons op via het contactformulier.
Zorg dat je ingelogd bent in je account. Heb je nog geen account? Registreer je dan. De instructie vind je vervolgens onder het kopje 'Instructies'.
Je gegevens kun je wijzigen als je ingelogd bent in je account. Eenmaal ingelogd klik je op 'Mijn gegevens' en vervolgens kom je op de webpagina waar je je gegevens kunt aanpassen. Wijzig je gegevens en sla dit op. Moet het ook in je behaalde certificaat gewijzigd worden? Stuur dan een e-mail naar support@explainsafe.nl vanuit het e-mailadres waarbij je bij ons in het systeem bekend staat en noem welke gegevens je wilt wijzigen.
Er is geen publiek register waarin jouw werkgever/opdrachtgever kan opzoeken of je de toets behaald hebt. Om aan te tonen dat je de toets hebt behaald, kun je je certificaat downloaden vanuit je account. Wanneer je ingelogd bent, zie je de knop ‘Certificaat downloaden’. Wanneer je hierop klikt, wordt er een pdf-bestand met jouw certificaat gedownload. Deze kun je aan je werkgever laten zien. Heeft je werkgever er behoefte aan om geautomatiseerd resultaten op te vragen? Meer informatie hierover vind je onder 'Hoe kan ik, als werkgever, inzien of mijn medewerkers de poortinstructie hebben behaald?'.
Dat is afhankelijk van de talen die er per bedrijfsomgeving ontwikkeld zijn. Bij het dropdownmenu van de taalkeuze aan het begin van de instructie en test kun je zien uit welke talen je kunt kiezen.
Pas éérst de gegevens in je eigen account aan. Je gegevens kun je wijzigen als je ingelogd bent in je account. Eenmaal ingelogd klik je op 'Mijn gegevens' en vervolgens kom je op de webpagina waar je je gegevens kunt aanpassen. Wijzig je gegevens en sla dit op. Moet het ook in je behaalde certificaat gewijzigd worden? Stuur dan een e-mail naar support@explainsafe.nl vanuit het e-mailadres waarbij je bij ons in het systeem bekend staat en geef aan welke gegevens gewijzigd moeten worden.
Er zit geen limiet aan de hoeveelheid toetsen die je mag doen. Wel zal je de poort- of veiligheidsinstructie geheel opnieuw moeten volgen. Afhankelijk van de keuzes die gemaakt zijn, wisselt het per bedrijfsomgeving of er wel of niet automatisch een nieuwe instructie klaargezet wordt op het moment dat je bent gezakt voor een eerdere toets. Het kan dus zo zijn dat je zelf de instructie opnieuw moet opzoeken (door na inloggen te klikken op 'Instructies') en starten als je gezakt bent.
Explainsafe is toegankelijk voor iPad-gebruikers, voor zowel het afnemen van de toets als voor het beheren van kandidaten. Wel adviseren we je om de iPad te gebruiken met de nieuwste versie van iOS voor de meest optimale gebruikerservaring. Dit geldt uiteraard ook voor Android tablets en andere mobiele apparaten. Houd ook de browser up-to-date. Het wordt dus aangeraden om altijd alles up-to-date te hebben voordat je een instructie/toets gaat maken op Explainsafe.
Per bedrijfsomgeving is bepaald hoe lang je over een toets mag doen. Er loopt een timer mee om te laten zien hoeveel tijd je nog hebt. Als het langer dan de ingestelde tijd duurt, wordt de toets automatisch afgesloten en ingeleverd. Je moet dan, indien je gezakt bent, opnieuw de instructie volgen en de toets starten.
Je kunt, terwijl je de toets maakt, een vraag open laten door deze te 'markeren'. Als je de toets wilt afronden en je hebt nog een vraag gemarkeerd, dan moet je eerst terug naar deze vraag om deze te controleren of alsnog in te vullen.
Tijdens de instructie zie je linksonder in het scherm de knop 'Vorige'. Hiermee kun je navigeren door de instructie. Je kunt (indien hier sprake van is) feedback opnieuw bekijken, maar vragen niet opnieuw beantwoorden. Als je op 'Vorige' klikt nadat je een video hebt gekeken, moet de video later opnieuw bekeken worden.
Je kunt onderstaande tips doornemen bij het volgen van de poortinstructie of wanneer je problemen ervaart tijdens de instructie:
- Kies voor een up-to-date internetbrowser. Wij ondersteunen Google Chrome, Microsoft Edge, Apple Safari of Mozilla Firefox;
- Voorafgaand aan de instructie wordt er een snelheidstest gedaan en wordt er een advies gegeven van de internetsnelheid op dat moment. Het beste is om de instructie vanuit het advies 'Goed' te doen met een goede internetverbinding (vanaf 40 Mbps). Stabiliteit in het netwerk over een langere termijn kunnen wij niet meten, maar dit is ook een belangrijke factor bij het volgen van de instructie;
- De voorkeur voor het type internetverbinding is een vaste netwerkkabel of een stabiele wifiverbinding. De voorkeur voor het type apparaat is een laptop of computer.
Ervaar je problemen met het laden van een pagina tijdens de instructie of de toets? Zorg ervoor dat je de video volledig bekijkt en de vragen invult voordat je verder gaat. Als het filmpje of de pagina toch vastloopt, probeer dan de pagina te vernieuwen. Op een laptop of computer doe je dit door gelijktijdig de toetsen Ctrl + F5 in te drukken. De pagina en de cookies en cache van de internetbrowser worden dan opnieuw geladen. Probeer de toetsencombinatie Ctrl + R in te drukken wanneer dit niet werkt. Voer nu de gewenste actie op de pagina uit en controleer of je nu wel verder kunt gaan.
Blijf je problemen ervaren? Dan raden we je aan om de instructie te starten in een incognitovenster. Dit venster werkt zonder cookies, cache, plugins en extensies die kunnen zorgen voor een verminderde werking van de instructie. Je opent een incognitovenster op de volgende manier: In Google Chrome kun je een incognitovenster openen door op de drie puntjes rechts bovenin te klikken en vervolgens op ‘Nieuw incognitovenster’. In Microsoft Edge kun je een incognitovenster openen door op de drie puntjes rechts bovenin te klikken en te kiezen voor ‘Nieuw InPrivate-venster’. In Safari heet dit venster 'Nieuw privévenster' en kun je die openen via het keuzescherm van de tabbladen. Log opnieuw in je Explainsafe-account in en start de instructie opnieuw.
De poortinstructie bestaat voor een deel uit één of meerdere video’s die allemaal afgekeken moeten worden tot het einde. Deze video’s bieden we in variërende videokwaliteit aan op basis van de huidige downloadsnelheid om ook rekening te houden met minder snelle netwerksituaties. Ondanks de schaalbaarheid van onze videokwaliteit is de downloadsnelheid (en netwerkstabiliteit) voordat je de poortinstructie start een belangrijke factor in het kunnen garanderen van de beste gebruikerservaring.
Wat we niet willen is dat je halverwege de poortinstructie tegen een vastlopend filmpje, oftewel een vastlopende poortinstructie, aanloopt. Daarom meten we vooraf je huidige downloadsnelheid en het beschikbare internetprotocol om je daar een zo goed mogelijk advies in te kunnen geven. We geven de adviezen goed (groen), matig (oranje) of slecht (rood).
Wanneer de video’s langzaam laden of vastlopen en jouw advies was matig of slecht, dan raden we aan om een betere internetverbinding te zoeken. We kunnen de stabiliteit van jouw netwerkverbinding niet meten. Maar de stabiliteit van de netwerkverbinding is wel belangrijk. Houd er daarom rekening mee dat andere mensen op het netwerk de downloadsnelheid en stabiliteit kunnen beïnvloeden wanneer deze ook een poortinstructie volgen of zorgen voor andere netwerkactiviteit. Draadloze netwerkverbindingen kunnen een hoge downloadsnelheid meten, maar zijn extra gevoelig voor verstoringen en signaalverzwakking waardoor internetsnelheden sterk kunnen variëren. Dit kan de gebruikerservaring beïnvloeden.
Als bedrijfsbeheerder van een Explainsafe-omgeving heb je de mogelijkheid om een certificaat van een kandidaat in te trekken, oftewel ongeldig te verklaren. Ga daarvoor naar het kopje ‘Rapportage’. Zoek de betreffende kandidaat op via een zoekopdracht.
Als je de kandidaat ziet in het overzicht, klik je op de knop (het minteken) onder ‘Certificaat intrekken’. Je krijgt een pop-up met Intrekken/verwijderen certificaat te zien. Hier kun je op de knop ‘Verwijdering bevestigen’ klikken.
Daarnaast kun je het vinkje ‘Aanvullende toelichting meesturen?’ selecteren. De kandidaat zal dan een e-mail ontvangen waarin wordt medegedeeld dat het certificaat is ingetrokken en niet meer geldig is.
Wanneer de kandidaat bezwaar wil maken tegen het intrekken van het certificaat en het certificaat moet worden hersteld, dan kun je als bedrijfsbeheerder contact opnemen met support@explainsafe.nl of via het contactformulier hieronder. Een ingetrokken certificaat wordt maximaal 1 maand bewaard: daarna wordt deze definitief verwijderd.
Een Hotspot-vraag is een vraagvorm in de poort- en veiligheidsinstructies waarbij je een afbeelding te zien krijgt met aanvullende informatie. Op de afbeelding worden cirkels weergegeven die je kunt aanklikken of overheen kunt bewegen met je muis. Elke cirkel op de afbeelding geeft meer informatie, in de vorm van tekst of een afbeelding, over de situatie die je te zien krijgt. Het kan ook zijn dat er tekst wordt gecombineerd met een afbeelding in deze pop-up.
De knop ‘Ga verder’ wordt bij andere vragen vaak pas actief wanneer je een filmpje volledig hebt bekeken of een antwoord hebt ingevuld. Bij sommige vragen kan het filmpje worden overgeslagen en kun je direct op de knop ‘Ga verder’ klikken. Bij de Hotspot-vraag kun je de knop ‘Ga verder’ automatisch aanklikken na 2 seconden.
Controleer dan eerst de instellingen van je internet browser. Google Chrome gebruikt een standaard vertaalmogelijkheid en die staat waarschijnlijk ingeschakeld. Dit veroorzaakt vaak incorrecte teksten. Hier zie je hoe je dit kan controleren: https://support.google.com/chrome/answer/173424
Sinds juli 2025 bestaat de mogelijkheid dat er modules worden ingesteld om te fungeren als een verzameling van categorieën waar videomateriaal te bekijken is. Deze modulevariant bevat nooit een instructie en/of toets.
U kunt direct contact opnemen met Coosje Vink - Roetman door het onderstaande formulier in te vullen. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.